Батат: що це таке, фото, опис, чим корисний для організму людини, як є

0
122

Батат – це коренеплоди, які ростуть в основному в країнах з теплим субтропічним кліматом. За зовнішнім виглядом нагадують картоплю, але мають солодкий смак, більші розміри і різноманітне забарвлення м’якоті від кремової до фіолетової. Вживають в їжу як в сирому, так і в приготованому вигляді.

Батат являє собою один з екзотичних овочів, що відносяться до сімейства в’юнкові. Це бульбоплідна рослина, яку називають також солодкою картоплею за характерний смак і зовнішню схожість. Хоча насправді він не має прямої спорідненості з цією культурою. Більш того-всі сорти картоплі відносяться до іншого сімейства (пасльонові).

Біологічно батат являє собою трав’янисту ліану. Його стебла-тини повзучі, довгі, виростають до 5 м, вкорінюються в вузлах. У висоту чагарник досягає всього 18 см.бічні корені мають сильні потовщення – саме там з’являються бульби солодкої картоплі.

На фото рослини батат видно, що його листя яскраво-зелені, мають серцеподібну або пальчасто-лопатеву форму. Черешки у них довгі. Квітки ростуть в листових пазухах. Віночки у батата досить великі, за формою нагадують воронку. Забарвлення рожеве, блідо-бузкове або біле. Характерно, що у багатьох сортів квіти не з’являються. Потребують запилювачів-бджіл. По закінченню цвітіння формується плід-коробочка з чотирма насінням бурого або чорного забарвлення.

Квітучі кущі здатні прикрасити клумбу

Як виглядає батат

Бульби батата являють собою потовщення бічних коренів. За зовнішнім виглядом нагадують картоплю. Забарвлення м’якоті різноманітна:

  • жовта;
  • помаранчева;
  • рожева;
  • біла;
  • кремова;
  • червона;
  • фіолетова.

М’якоть щільна, однотонна. Використовують в їжу. У деяких великих країнах (китай, індонезія, індія) овоч вирощують в промислових масштабах. У довжину бульби досягають 30 см, по масі можуть бути 300-500 г і навіть більше (1-3 кг). Як правило, він значно більший звичних сортів картоплі.

важливо! через смак створюється плутанина, чим саме є батат-овочем або фруктом.

З одного боку, він досить солодкий, але з іншого – не настільки соковитий. Солодкуватий картопля є коренеплодом і має порівняно велику калорійність. Тому правильно відносити його до групи овочів.

Історія і країна походження батату

Перший одомашнений батат з’явився на території нинішньої центральної америки, причому сталося це більш ніж 5000 років тому, тобто щонайменше, за 3000 років до н.е.

Відомо також, що солодку картоплю вирощували в полінезії задовго до появи європейських дослідників. Причому розмноження здійснювали вегетативним способом (за допомогою живців лози), а не насіннєвим. Батат був широко поширений на островах кука близько 1400 р. Н. Е.

Найімовірніше, рослина була занесена полінезійцями, які здійснювали подорожі в регіони південної америки. Далі солодка картопля поширилася на сусідні території до острова пасхи, гаваїв і нової зеландії. Є також гіпотеза про те, що овоч був присутній в полінезії ще задовго до появи перших людей в цьому регіоні.

Солодка картопля довгий час використовували в їжу ацтеки. Про лікувальні властивості батата вони ще не знали, але вживали овоч в сирому, смаженому і відварному вигляді.

Калорійність і хімічний склад батата

Калорійність солодкої картоплі становить 86 ккал на 100 г м’якоті. Вміст поживних речовин на ту ж масу:

  • білки – 1,57 г;
  • жири – 0,05 г;
  • вуглеводи-20,12 г (в тому числі крохмаль 12,6 г, прості цукру 4,2 г).

Калорійність батата в межах 86 ккал на 100 г

Харчова цінність батата і його корисність пов’язані з вмістом крохмалю (до 30% масової частки) і цукрів (6%). Саме ці показники визначають калорійність, а також характерний солодкий присмак. У складі овоча присутні і інші цінні речовини:

  • у бататі є досить багато вітамінів – а, в1, в2, в3, в6, в9, с, к;
  • присутні мінеральні речовини (фосфор, кальцій, цинк, калій, залізо, натрій, магній, селен);
  • є і харчові волокна-1,3 г на 100 г, що відповідає майже 7% від добової норми.

Корисні властивості батата

Користь батата для організму пов’язана з його хімічним складом. Солодкий картопля містить досить багато цінних речовин, тому надає комплексний вплив на організм:

  • тонізуючий ефект;
  • поліпшення роботи серцево-судинної системи, травлення;
  • швидке відновлення сил, насичення;
  • зміцнення стінок кровоносних судин;
  • профілактика ракових захворювань;
  • підвищення імунітету;
  • зниження холестерину;
  • виведення токсинів, шлаків;
  • стимулювання обмінних і регенераційних процесів.

Особливу користь батат дає для жінок. У його бульбах містяться рослинні гормони естроген і прогестерон. Вони покращують роботу репродуктивної та нервової системи. Тому солодку картоплю необхідно з’їдати тим, кому важливо нормалізувати гормональний баланс, наприклад, в період постменопаузи. Також овоч можна використовувати як додатковий засіб лікування гінекологічних захворювань.

Користь батата для чоловіків пов’язана зі зниженням холестерину, зміцненням серцевого м’яза, а також виведенням шкідливих компонентів. Можна сказати, що батат корисний для здоров’я людини практично в будь-якому віці. Його можна поступово включати і в раціон дітей з 7-8 місяців. Завдяки високому вмісту крохмалю і цукрів солодка картопля швидко насичує і заповнює енергетичні витрати.

Овоч корисний для жінок і чоловіків, дорослих і дітей

Важливо! вуглеводи (в тому числі крохмаль) і білкові речовини в бататі засвоюються набагато краще, ніж в звичайному картоплі. Тому овоч часто рекомендують для дієтичного харчування.

Чи можна при схудненні

В солодкій картоплі багато клітковини, вітамінів і мікроелементів. Тому його можна вживати для схуднення. Найкраще запікати в духовці, тушкувати або відварювати. Також батат їдять в сирому вигляді. В цьому випадку його подрібнюють на тертці, додають в салат або інші закуски.

Чи можна при панкреатиті

Вживати овоч при панкреатиті допустимо тільки на стадії ремісії – тоді він буде корисний. Але можливі і певні ускладнення, порушення травлення. Тому попередньо слід проконсультуватися з лікарем.

Чи можна вагітним і годуючим

Незважаючи на всю користь овоча, вживати його при вагітності і під час годування не можна. Це може привести до порушень у розвитку плода, а іноді і до смерті дитини. Що стосується грудного вигодовування, то в цей час овоч не вживають, тому що у дитини можуть з’явитися ознаки алергічної реакції. Вводити в раціон слід поступово з 7-8 місяців.

Шкода і протипоказання батата

Солодка картопля дійсно можна визнати корисним овочем, оскільки він багатий вітамінами, мінералами, харчовими волокнами, він добре насичує. Але в його складі містяться органічні кислоти. Тому не варто вживати коренеплід при гастриті і виразці, особливо в стадії загострення. В іншому випадку можуть виникнути болі в епігастральній ділянці і печія. Також надмірне вживання овоча провокує нудоту, блювоту і діарею.

У деяких випадках можуть виникнути висипання, почервоніння, свербіж, набряклість та інші алергічні реакції. Також солодка картопля небезпечний ризиком появи каменів в жовчному міхурі і нирках. Якщо вживати його в надмірних кількостях, можуть виникнути ознаки гіпервітамінозу по вітаміну а:

  • нервова збудливість;
  • гарячковий стан;
  • випадання волосся;
  • болі в голові;
  • ломота в суглобах;
  • нудота;
  • блювотні явища;
  • висип на шкірі, лущення;
  • розтріскування губ.

Батат може спровокувати алергічні реакції

Є ризики порушення розвитку плода і навіть викиднів. У немовляти можуть також розвинутися алергічні реакції. Тому є кілька протипоказань до вживання солодкої картоплі:

  • всі триместри вагітності;
  • період годування;
  • діти до 7 місяців;
  • тромбози;
  • стан після інфаркту, інсульту;
  • прийом протизаплідних засобів;
  • виразка, гастрит;
  • панкреатит (під час загострення);
  • випадки індивідуальної непереносимості.

Як вживати батат в їжу

Солодку картоплю можна готувати різними способами, як і звичайні бульби:

  • підсмажування невеликих скибочок, шматочків на маслі;
  • запікання в духовці (у фользі абоБез неї);
  • гасіння в невеликому обсязі води;
  • відварювання.

З солодкої картоплі готують перші і другі страви, використовують як гарнір і салат. Також він підійде для приготування картопляних оладок – аналогів дерунів. Батат можна приготувати у фритюрі, зробити чіпси і навіть обсмажити на грилі.

Чи можна їсти батат сирим

Цей овоч, на відміну від картоплі, цілком можна їсти сирим. У такому вигляді він містить максимум корисних і поживних речовин. Можна вжити з сіллю, рослинним маслом, а також в салатах.

Чи можна їсти батат з шкіркою

Овоч можна вживати в їжу навіть з шкіркою, але тільки попередньо ретельно промивши і піддавши тепловій обробці. Найчастіше бульби запікають саме з шкіркою, щоб м’якоть не розвалилася на частини.

Чи можна їсти пророслий батат

Пророслі бульби вживати теж можна, але тільки не самі паростки. Оскільки шкірка при цьому грубіє, її зазвичай не використовують в їжу. Саму м’якоть можна застосовувати в різних стравах. Але найсмачніше свіжі, добре збережені картоплини без проростків.

На що схожий батат за смаком

За смаком варений батат нагадує солодкуватий картопля, причому складається враження, що він підморожений. У сирому вигляді він схожий, скоріше, на моркву, а в смаженому – на шматочки гарбуза.

У смаку батата помітна солодка нота, але вона помірна

Тому такий овоч можна використовувати як гарнір, а також для приготування салатів і перших страв.

Батат-це цікавий овоч з багатим складом. Він досить поживний, не містить багато калорій, тому його можна використовувати навіть для дієтичного харчування. Однак має і протипоказання, тому при наявності хронічних захворювань рекомендують попередньо проконсультуватися з лікарем.