Вміст
- 1 корисні властивості червоної калини при тиску
- 1.1 підвищує або знижує тиск калина червона
- 2 як приготувати і заготовити калину від тиску на зиму
- 2.1 рецепт настоянки з калини від тиску
- 2.2 рецепт калини з медом від тиску
- 2.3 морс з ягоди
- 2.4 відвар з кори
- 2.5 чай
- 2.6 сік
- 2.7 сироп
- 3 правила прийому калини при підвищеному тиску
- 4 протипоказання
- 5 висновок
- 6 відгуки про те, як приймати калину від підвищеного тиску
Корисні властивості калини червоної від тиску відомі з часів лікування травами. Велика кількість необхідних для організму речовин робить ягоду важливим продуктом харчування в меню. А якщо грамотно використовувати сировину, то можна вилікувати і проблеми з серцево-судинною системою.
Зміст
Корисні властивості калини червоної при тиску
Багатство вітамінів обумовлено складом листя, ягід і стебел. Речовини, що містяться в калині:
- каротин (всередині організму трансформується в вітамін а);
- марганець;
- цинк (представлений у вигляді солей);
- пектин;
- залізо;
- органічні кислоти;
- сахариди.
У кісточках ягоди калини містяться жирні кислоти, які є незамінними для людського організму
Рослина не тільки допомагає боротися з патологіями серцево-судинної системи, але і з рядом інших захворювань:
- виразка, коліт і гастрит;
- атеросклероз;
- дерматози;
- грипозні стани;
- бронхіт, астма та ангіна;
- геморой.
Залежно від лікарської форми препарати на основі калини допомагають при носових кровотечах, при проблемах з яснами. Допомагає рослина впоратися з набряками і стресом, відновити імунну систему.
Підвищує або знижує тиск калина червона
Прийом коштів на основі ягід в цілому благотворно впливає на серцево-судинну систему. У складі присутні ефірні масла, які мають сечогінну дію. Саме тому червона калина знижує артеріальний тиск.
Як приготувати і заготовити калину від тиску на зиму
Існує безліч способів використання рослини. Корисні будь-які частини чагарнику, але найчастіше в заготовки на зиму йдуть ягоди калини червоної. Різні рецепти від тиску можна застосовувати не тільки в період захворювання, але і під час ремісії. Підходить засіб і для профілактики підвищеного тиску у людей, схильних до хвороб серцево-судинної системи.
Якість ліків буде залежати від грамотності заготівлі сировини. Придбати плоди можна і в аптеці, але кору і молоді відростки доведеться збирати самостійно: в квітні.
З травня по червень можна заготовити квітки і листя калини від тиску, а у вересні або жовтні зібрати ягоди.
Кисті калини червоної треба зрізати ножем, а не обривати, щоб не нашкодити чагарнику
Важливо! максимальна концентрація речовин в плодах відзначається після перших заморозків. Ягода стає не тільки більш корисною, але і не гіркою.
Зібрану калину червону очистити від сміття, добре промити і висушити. Для цього її потрібно розкласти рівним шаром і залишити в добре вентильованому і прохолодному місці на тиждень. Потім заготовку просушити в духовці при температурі +50 °с.тільки після цього плодоніжки видалити, ягоди зсипати в тканинний мішок.
Зберігати сушену калину червону можна і в скляній тарі або спеціальних крафт-пакетах
Рецепт настоянки з калини від тиску
Існує кілька варіацій використання ягід. Найпростіший рецепт: взяти чисту банку, насипати туди 0,5 кг червоної калини. Зверху залити її 500 мл горілки так, щоб вона покривала плоди. Через 30 днів готову настоянку процідити. Приймати по 1 ч.л. Два рази на день.
Допомагає червона калина від високого тиску за наступними рецептами настоянок:
- взяти 400 г ягід, промити їх, подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера. Залити пюре двома склянками води, добре перемішати. Додати 0,5 л горілки і 700 г цілісних плодів. Витримувати настоянку в темному місяці протягом двох місяців, потім профільтрувати її перед вживанням.
- у банку скласти склянку липового цвіту, туди ж додати 0,5 л горілки. В іншу банку скласти 0,5 кг калини червоної і залити її 500 мл горілки. Обидві ємності прибрати настоюватися на 30 діб. Після закінчення часу заготовки змішати і профільтрувати, прибрати в холодильник.
- стиглу червону калину в обсязі 1 кг обдати окропом, скласти в тару і потовкти. Влити в пюре 500 мл алкоголю. Підійдуть горілка, ром або коньяк. Наполягати засіб потрібно протягом двох тижнів. Після закінчення часу зробити сироп, змішавши 500 г цукру і 200 мл води. Одержаний розчин змішати з настоянкою і залишити ще на сім днів. Готовий напій відфільтрувати і розлити по пляшках.
Хороший засіб від підвищеного тиску – це настоянка з кори. Для цього потрібно змішати 100 г сировини і 100 мл самогону. Поставити ліки в прохолодне місце на сім діб. Після закінчення часу воно готове до вживання.
Хороша настоянка повинна бути прозорою, різних відтінків рубінового кольору з терпким смаком і приємним ароматом
Рецепт калини з медом від тиску
Щоб зробити ліки більш ефективним, можна поєднувати кілька корисних інгредієнтів відразу. Вдале поєднання, яке знижує тиск, – це ягоди калини і мед.
Рецепти:
- взяти 2 кг плодів, додати до них 500 г меду і 0,5 л коньяку. Все добре перемішати, влити туди ж 1,5 л води. Заготівлю відправити на п’ять тижнів в темне місце в закритій тарі. Після закінчення часу ліки від тиску процідити і розлити по пляшках. Зберігати засіб в холодильнику.
- лікувальні властивості є і у м’яти, тому разом з калиною вона добре допомагає боротися з тиском. Для отримання ліків спочатку потрібно 20 г м’яти заварити 1 л окропу. Залишити заварюватися на 20 хвилин. 200 г червоної калини промити, перетерти через сито, віджати сік. Додати в м’ятний чай 50 г меду. Туди ж влити калиновий сік. Пити в теплому вигляді.
Морс з ягоди
Рецепти, в яких присутній алкоголь, не можна використовувати для лікування людей, у яких є протипоказання. Недоліком настоянок є тривалість їх приготування. Морс ж можна швидко приготувати, завжди є можливість зробити свіжий відвар.
Рецепти:
- підготувати 2 л очищеної води, 200 г ягід і 160 г цукру. Червону калину промити, пропустити через сито. Додати в макуху воду, закип’ятити, всипати цукор. Томити на повільному вогні п’ять хвилин, а потім залишити настоювати 30 хвилин. У готовий відвар влити сік від калини червоної, перемішати і охолодити.
- доповнює калину і допомагає від тиску брусниця. Взяти по 300 г ягід, промити їх протерти через сито. Сік прибрати в холодильник, а макуха залити 3 л води, поставити суміш на вогонь і довести до кипіння, всипати 25 г цукру. Коли відвар охолоне, його процідити і додати туди сік.
На смак морс, в залежності від кількості цукру, кислувато-терпкий, прекрасно освіжає
Відвар з кори
Користь калини червоної для здоров’я не піддається сумніву. Але від тиску можна використовувати не тільки плоди, а й кору.
Для приготування ліків знадобиться 10 г сировини. Його потрібно розпарити. Для цього кору залити 200 мл води і варити протягом 30 хвилин. У готове проціджене зілля потрібно додати окропу стільки, щоб відновити колишній обсяг рідини.
Ліки потрібно приймати по 2 ст. Л. Перед основними прийомами їжі.
Чай
При класичному приготуванні напою від тиску ягоди не кип’ятять. Червону калину заливають гарячою водою, потім розчавлюють її прямо в чашці і подають до столу з медом. Можна отриману рідину процідити або розбавити водою. В якості підсолоджувача підійде і звичайний цукор.
Різні варіації чаю дозволяють експериментувати. Можна зробити суміш з ягід. Для цього потрібно в рівних кількостях взяти червону калину, шипшина і журавлину. Ягоди розчавити і залити гарячою водою. Залишити на 10-15 хвилин, перед вживанням додати цукор і скибочку лимона.
Чай від тиску можна робити не тільки зі свіжої калини, але і з заморожених або зацукрованих ягід
Ще одна цікава варіація напою має на увазі використання і інших частин чагарнику. Для цього в рівних частках потрібно взяти листя і плоди, залити їх водою і довести до кипіння, протомити пару хвилин. Залишити чай від тиску настоюватися на пару годин. Перед вживанням можна підігріти рідину або приймати її охолодженою.
Сік
Заздалегідь підготувати потрібно цукор, плоди і воду. Перший етап роботи полягає в підготовці червоної калини. Для цього її потрібно промити і просушити.Для цього достатньо розкласти їх на деку і відправити в духовку при +50 °с на кілька годин. Потрібно стежити за тим, щоб під час сушіння шкірка плодів залишалася цілою, інакше сік буде гірчити.
Оброблені ягоди обдати окропом і перетерти через сито. У рівних кількостях з’єднати сік і цукор, перелити рідину в скляну тару і прибрати на зберігання в холодильник. Чим довше буде стояти напій від тиску, тим менше він буде гірчити.
Сироп
Червону калину промити і перетерти через дрібне сито. Насіння і оболонки не викидати, їх можна буде використовувати в чай.
У густий сік з плодів додати натуральний рідкий мед за смаком. Перелити його в скляну тару і прибрати в холодильник.
Зберігати сироп можна протягом місяця при температурі + 2-8 °с
Правила прийому калини при підвищеному тиску
Щоб лікування дало результат, різні варіації зілля слід приймати з урахуванням ряду правил:
- використовувати потрібно стиглі, злегка перемерзлі плоди;
- збір сировини повинен проводитися в екологічно чистих місцях;
- при перших ознаках підвищеного тиску можна почати лікування з вживання свіжих ягід або чаїв;
- у більшості випадків тривалість прийому різних зілля і настоянок становить 14 днів.
Важливо! червона калина є рослиною, здатним вбирати токсичний мікроелемент свинець. Збір плодів поблизу заводів або інших забруднених місць може не тільки знизити ефективність засобу, але і зовсім нашкодити людині.
Протипоказання
Корисні властивості калини можуть завдати шкоди здоров’ю людини з підвищеним тиском, якщо він незнайомий з обмеженнями.
Протипоказання до застосування:
- при гострих алергічних реакціях на продукт і під час вагітності;
- людям, що страждають гіпотонією, пієлонефритом, тромбозами.
З обережністю потрібно вживати плоди особам з патологіями шлунково-кишкового тракту.
Висновок
Корисні властивості калини червоної від тиску роблять рослину цінним для людей, які застосовують народні засоби лікування. Різноманітність рецептів і варіантів зберігання дає можливість людині вживати червону калину протягом усього року.
Відгуки про те, як приймати калину від підвищеного тиску
Бабинцева ірина, 57 років, м мінськ
З віком проблеми з тиском ставали все сильніше, тому довелося звертатися до лікаря. І якщо препарати доводиться використовувати при кризах, то в звичайний час завжди вживаю червону калину. Їм в свіжому вигляді, заварюю чаї, роблю сиропи. Ліки не тільки корисне, але і смачне.
Шиповська надія, 27 років, м санкт-петербург
З дитинства проблеми з тиском, варто перенервувати, як відразу починаються мігрені, з’являється нудота і нервозність. При погіршенні самопочуття відразу заварюю собі чай з червоною калиною і м’ятою. Напій відмінно заспокоює і розслабляє, знімає біль. Для смаку додаю мед. У свіжому вигляді ягода специфічна на смак: солодкувата, але з великою кількістю насіння, тому оптимальний варіант використання для мене – це морси, чаї, сиропи.