Незабутні варення з баклажанів, буряка і огірків

0
102

Кращий кулінарний портал gastronom.ru запевняє, що овочеві джеми, варення і конфітюри цікаві не тільки гурманам. Ці десерти в порівнянні з фруктово-ягідними безперечно виграють у смаку, якщо їх подати до страв з м’яса і курки або з сирами. Читайте добірку перевірених і цікавих рецептів варення з овочів!

  • посуд для варення
  • стерилізація банок

посуд для варення

Варення з овочів – річ незвичайна, але готувати його так само просто, як і традиційне. Ніяких особливих пристосувань не буде потрібно. Перш за все потрібні точні ваги (варення не терпить приблизності), обробна дошка, гострий ніж, овочечистка. Бажано обзавестися широкою каструлею з товстим дном зі сталі вищої якості: завдяки відмінній теплопровідності і великій площі поверхні варення в ній вариться набагато швидше. Дерев’яна ложка з довгою ручкою для помішування і банки з герметично закриваються кришками – логічне завершення всього процесу.

на фото: таз з товстим дном для варіння варення

стерилізація банок

Дуже важливий момент в приготуванні будь-якого варення-стерилізація. Спочатку потрібно залити варення» під зав’язку”, не залишивши місця для повітря, а потім прокип’ятити герметично закриті ємності. Скляні банки потрібно загорнути в кухонні рушники, щоб вони не стикалися один з одним і не могли побитися, помістити у високу каструлю, повністю залити водою, поставити на сильний вогонь і довести до кипіння якомога швидше. Після цього вогонь слід зменшити і кип’ятити 15-20 хвилин. Остигати банки повинні прямо в каструлі з водою. Потім їх залишиться віднести в комору – хоч до весни. Корисно наклеювати на банки етикетки з датою приготування.

особливості приготування варення з овочів

Якщо ви хочете, щоб з овочів вийшло варення в класичному розумінні цього слова, яке можна подати до чаю, вам потрібно позбутися від несолодкого овочевого аромату. Для цього нарізані овочі відваріть на невеликому вогні, поклавши не в окріп, а в холодну воду. Міцні коренеплоди (морква, цибуля, селера, солодка картопля) потрібно кип’ятити 5-8 хвилин, для більш ніжних овочів досить 2-3 хвилин. Підварені овочі відкиньте на сито, обдайте холодною водою, щоб вони перестали готуватися, обсушити і далі варіть згідно з рецептом. Якщо ж ви хочете отримати пікантне варення-супровід до сирів, птиці або іншим несолодким стравам, – овочі можна не відварювати.

Багато фруктів (яблука, айва, цитрусові) і ягоди містять корисне желирующее речовина – пектин, чого не скажеш про овочі. Саме тому, а не тільки для аромату і кислоти, в рецептах овочевого варення є лимони, в яких пектину досить багато. В якості альтернативи підійде желирующий цукор-він дозволить зварити варення ще швидше і з мінімальною втратою вітамінів.

На фото: варення з овочів

кращі рецепти варення з овочів

Овочеве варення може являти собою асорті з різних овочів. Гарбуз добре поєднується з морквою і солодкою картоплею, огірки – з цукіні, цибуля-шалот – з пореєм, зелені помідори – з кабачками, баклажани – з перловою цибулею, черешкова селера – зі спаржею.

джем з буряка з ваніллю

1 кг буряка

300 г цукру

Сік і цедра 2 лимонів

1 стручок ванілі

1 стакан білого сухого вина

Загорнути буряк (кожну окремо) у фольгу, запекти в розігрітій до 180 °с духовці, 50-60 хв.злегка охолодити, очистити, нарізати невеликими шматочками і подрібнити блендером в пюре. Перекласти в каструлю з товстим дном, додати цукор, сік і цедру лимонів, розрізаний навпіл стручок ванілі (насіння потрібно вишкребти туди ж) і вино. Перемішати, поставити на середньо-сильний вогонь і варити до бажаної консистенції, приблизно 15 хв. Перекласти джем в баночки з герметичними кришками, закрити і стерилізувати 15 хв. Такий джем відмінно поєднується з картопляним салатом і стравами з сиру.

варення з цибулі-шалота з прянощами

1 кг дрібної цибулі-шалота

500 г коричневого цукру

4 палички кориці

3 зірочки бадьяна

Сік і цедра 2 лимонів

Скласти цілі неочищені цибулини шалота в каструлю, залити великою кількістю холодної води, на середньому вогні довести до кипіння, варити 5-7 хв., відкинути на друшляк, обдати холодною водою і акуратно очистити від шкірки, зберігаючи цибулинки цілими. Цукор з 2 склянками води довести до кипіння в каструлі з товстим дном, додати в сироп палички кориці, зірочки бадьяна, сік і крупно нарізану цедру лимонів. Варити на невеликому вогні 5 хв. Потім всипати цибулю, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімального, варити приблизно 30 хв. Варення перекласти в баночки з герметичними кришками, остудити, закрити і стерилізувати 20 хв. Це варення ідеально підходить до будь-якого запечене або смаженої на грилі м’яса і птиці, особливо до тих, що пожирніше.

на фото:

варення з огірків

1 кг огірків

600 г цукру

Сік і цедра 2 лимонів

Невеликий пучок м’яти

М’яту подрібнити. Огірки очистити від шкірки, розрізати уздовж навпіл і видалити ложкою насіння. М’якоть нарізати тонкими часточками, перекласти в каструлю з товстим дном, додати м’яту, цукор, цедру і сік лимонів. Залишити на 2-3 ч. Потім довести до кипіння на середньому вогні і варити, поки варення не придбає консистенцію карамелі, приблизно 30 хв. Перекласти варення в баночки з герметичними кришками, закрити і стерилізувати 20 хв.

варення з огірків

конфітюр з баклажанів з імбиром і шоколадом

1 кг баклажанів

800 г цукру

50 г свіжого імбиру

Сік 1 великого лимона

250 г гіркого (75% какао) шоколаду

Очистити баклажани від шкірки, м’якоть нарізати кубиками. Натерти імбир на дрібній тертці. Закип’ятити 300 мл води з цукром, додати баклажани і імбир, варити на слабкому вогні приблизно 1 ч, помішуючи. Дрібно порубати шоколад. Влити лимонний сік в гарячий конфітюр, розмішати і блендером подрібнити в пюре. Додати шоколад і інтенсивно розмішувати, поки він не розтане. Розкласти конфітюр в баночки з герметичними кришками, закрити і стерилізувати 15 хв.цей конфітюр можна подати до тостів з хліба з цукатами або до зрілих сирів.

на фото: конфітюр з баклажанів з імбиром і шоколадом