Заморозка брокколі на зиму в домашніх умовах

0
15

Брокколі багата білками, вітамінами, амінокислотами і мінералами. Один недолік-свіжозрізані качани довго не зберігаються. Щоб запастися про запас, оптимальний спосіб-заморозити брокколі на зиму. У такому вигляді всі корисні складові продукту зберігаються в повному обсязі.

Чи можна заморожувати брокколі на зиму

Досвідчені господині знають, що заморозка – найбільш підходящий спосіб збереження продуктів і входять до їх складу поживних компонентів. Основна умова-використовувати якісну продукцію (особливо при заготівлі брокколі для дітей), не порушувати технологію. При заморожуванні в будь-який час року під рукою буде необхідний запас продукту. Також можна заощадити простір, так як розділені на вилки головки займають небагато місця.

Брокколі на заморозку відправляють відразу після зняття з грядки. Коли така можливість відсутня, вилки тримають в холодильнику або погребі. Там продукт може зберігатися від одного до двох місяців, за умови, що витримані температура і вологість повітря.

Призначені для заморозки качани можна зберігати не більше 2-3 днів, потім обробити і відправити в морозильну камеру

Щоб заморозити свіжі суцвіття брокколі, їх краще купувати на ринку у городників, які вирощують продукцію не у виробничих масштабах, а невеликими партіями.

Вибір капусти

Важливо! брокколі швидко втрачає вологу, стає млявою. Якщо качани збирають самостійно, робити це краще до того, як зійде роса (рано вранці) або ввечері.

Правила вибору для заморозки:

  1. качан повинен бути тугий, мати вагу і насичено зелене забарвлення.
  2. діаметр вилка не більше 17 см.бічні бруньки не зрізаного вчасно качана пускають нові пагони, він втрачає смак і соковитість.
  3. суцвіття брокколі рівномірно забарвлені, без жовтих і білих плям.
  4. на качані не повинно бути темних вкраплень, вм’ятин.
  5. від центру до краю вилки стають меншого розміру.

Коли бутони почали розкриватися, або пожовкли, такий качан для заморозки і для вживання в їжу не годиться. Всі корисні компоненти він вже втратив.

Фахівці не рекомендують для заморозки купувати брокколі в супермаркетах. Цей сорт капусти швидко втрачає пружність. А поки товар дійде до покупця, проходить кілька днів.

Якщо в магазині лежить пружний овоч, значить, для збереження товарного вигляду він оброблений хімікатами, краще від такої покупки відмовитися

Підготовка капусти

Заморозку брокколі на зиму доцільно проводити в червні-липні. На цей період капуста повністю дозріла, в ній зібрані всі корисні мінерали і мікроелементи.

Як краще заморозити брокколі на зиму:

  1. качан очищають від листя, розбирають на суцвіття. М’яку частину стебла залишають, жорстку-викидають.
  2. вилки ретельно промивають під проточною водою, щоб видалити бруд, сміття і осіли на поверхні пестициди.
  3. на 20-30 хв. Суцвіття замочують в соляному розчині. Його готують з розрахунку 40 г кухонної солі на 1 л води. Це необхідно, щоб з вилків вимити всіх комах, які ховаються всередині качана.
  4. після вимочування промивають проточною водою.

Коли немає можливості перед заморожуванням бланшувати брокколі, виделкам дають час просохнути, потім пакують по пакетам. Взимку перед приготуванням овоч доведеться відварити. Його дістають з морозилки, поміщають в киплячу воду (не розморожуючи), проварюють 7-10 хв.

Чи потрібно мити брокколі перед заморожуванням

Перед заморожуванням брокколі обов’язково миють. Щоб видалити з качана личинок шкідників, прибрати з продукту нітрати, овочі не менше ніж на 30 хв.замочують в сольовому розчині. Сорт виведений за допомогою гібридизації, тому для отримання високого врожаю його посилено підгодовують.

Як відварити брокколі для заморозки

Алгоритм дій, як відварювати брокколі перед заморожуванням:

  1. готують дві каструлі. Одну наповнюють крижаною водою. Другу ставлять на вогонь, доводять до кипіння. Щоб зберегти колір брокколі, на 1 л води в неї додають 5 г лимонної кислоти.
  2. суцвіття невеликими порціями закладають в киплячу воду на 1-2 хв.
  3. за допомогою шумівки вилки дістають, відправляють в крижану воду.

Перед заморожуванням бланшувати брокколі в мікрохвильовій печі не рекомендують

Як бланшувати брокколі для заморозки

При цьому способі обробки вилки складають в друшляк, поміщають в каструлю з киплячою водою так, щоб він не торкався рідини. Термічну обробку проводять при закритій кришці протягом 5 хв.потім перекладають в сито, відправляють в крижану воду охолоджуватися.

В пароварці овочі бланшують 3-4 хвилини. Після обробки їх викладають на просушку на кухонний рушник.

Увага! якщо брокколі призначена для заморозки, бланшування на пару зберігає всі поживні мікроелементи і вітаміни в повному обсязі.

Якщо додати у воду сік лимона, колір продукту залишиться таким же яскравим і насиченим.

Як правильно заморозити капусту брокколі на зиму в домашніх умовах

Після бланшування капусту розкладають для просушування на паперові рушники. Зверху воду теж промокають сухими серветками. При заморожуванні брокколі використовують в сухому вигляді. Так вони збережуться хрусткими і смачними. Разом з брокколі в пакети закладають кольорову капусту і різаний болгарський перець.

Алгоритм дій при заморожуванні:

  1. суцвіття в один шар розкладають на піднос, встелений плівкою або пергаментним папером так, щоб вилки не стикалися один з одним.
  2. піддон відправляють в морозильну камеру на 4 години (можна на всю ніч).

Суцвіття капусти розкладають порційно в щільні пакети з зіп-застібкою. Щоб збільшити час зберігання замороженого продукту, створюють вакуум. Для цього висмоктують через трубочку повітря крізь невеликий отвір в пакеті. Після того як в целофані утворюється вакуум, отвір заклеюють скотчем. При такій методиці заморозки пакети займають небагато місця.

Деякі господині укладають продукт для заморозки в пластикові контейнери. Фахівці рекомендують користуватися ємностями квадратної або прямокутної форми.

Важливо! закладаючи брокколі в морозилку на зберігання, продукт поміщають на полицю окремо від м’яса і риби, щоб вона не набрала сторонніх запахів.

Фахівці рекомендують на кожній ємності або пакеті клеїти стікер з датою заморозки і найменуванням продукту.

Як заморозити брокколі на зиму для дитини

Овочі на прикорм дитині вибирають ретельно. Брокколі повинна бути стиглої, без плям і інших темних вкраплень. Перед тим як заморожувати продукт, якщо дитина алергік, капусту протягом двох годин витримують у воді, тільки потім поміщають на 30 хв.в сольовий розчин.

Капуста з розкрилися або жовтими суцвіттями для заморозки дітям не підходить

Для малюків брокколі заморожують у вигляді пюре. Для приготування останнього капусту відварюють під кришкою протягом 10-15 хв.готову суміш розкладають в стерильні ємності або одноразові пластикові стаканчики. Тару щільно накривають кришками або харчовою плівкою.

Скільки брокколі зберігається в морозилці

Найбільш підходяща температура для заморозки і зберігання брокколі – -18…20⁰с. Якщо продукт упакований без порушення технології, він придатний до вживання протягом 9-12 місяців. Коли в камері встановлена температура-10⁰с, зберігати брокколі в морозилці можна не більше 90 днів.

Правила розморожування

Перед приготуванням їжі капусту не розморожують. Брокколі дістають з морозильної камери, поміщають у форму для запікання або кидають в киплячу воду для відварювання.

Продукт вважають готовим, якщо його легко проколоти виделкою або ножем

Якщо капуста призначена для обсмажування в клярі, розморожують її при кімнатній температурі. Прискорювати процес в мікрохвильовій печі строго заборонено. Це не тільки знищить всі корисні мікроелементи, але і негативно позначиться на зовнішньому вигляді продукту.

Як використовувати

Брокколі знайшла широке застосування в кулінарії. У ній міститься мінімум калорій і велика кількість вітамінів, мінералів, клітковини і амінокислот.

У дитячому харчуванні капуста брокколі займає лідируючі позиції, так як містить необхідні компоненти для розвитку зростаючого організму. Продукт відноситься до гіпоалергенних, його можна давати малюкові з шести місяців. Інші позитивні властивості:

  • якщо дитина відмовляється від вживання м’яса, його може замінити рослинний білок, закладений природою в суцвіття;
  • фітонциди захищають малюка від бактерій і вірусів;
  • фолієва кислота і вітаміни к, с, а підвищують опірність організму різним захворюванням;
  • клітковина сприяє поліпшенню травлення і перистальтики, є профілактикою запорів.

Суцвіття після заморозки вживають в смаженому, запеченому, тушкованому або відварному вигляді. Найбільше мікроелементів міститься в сирому продукті. При заморожуванні вилки не втрачають поживних речовин і їх цінність рівнозначна свіжозірваним овочам.

Найчастіше брокколі використовують для приготування суцвіть в клярі, паніруючи їх в сухарях і яйці. На другому місці-суп-пюре. Він некалорійний, має ніжну текстуру і вишуканий смак.

З відвареної капусти готують салати, подають до столу як гарнір. Бланшовані суцвіття використовують для приготування запіканок. Для нарізки брокколі не рекомендують брати дошку, на якій перед цим різали рибу або м’ясо.

Висновок

Якщо заморозити брокколі на зиму, це дозволить вживати вітамінний овоч круглий рік. Головне, правильно вибрати сировину. При підготовці овочів до заморожування не можна порушувати технологію.