
Ті, хто веде здоровий спосіб життя і стежить за харчуванням, напевно вже не раз чули про користь горіхів. Кажуть, вони здатні зарядити енергією, знизити ризик різних захворювань і навіть позбавити від депресії. Але в той же час цей продукт може негативно вплинути на організм. Розбираємося, чим корисні і шкідливі горіхи і скільки грамів в день потрібно їсти, щоб бути в формі і добре себе почувати. Рекомендуємо перейти за посиланням https://herbals-ua.com/ та замовити горіхи , які до вподоби саме Вам.
Зміст
Позитивний вплив горіхів на організм
Якщо щодня їсти горіхи, то їх позитивні властивості не змусять себе чекати. Як же вони впливають на наш організм зовні і внутрішньо?
Насичують корисними речовинами
Горіхи-це справжнє джерело вітамінів, мікроелементів і поживних речовин. Вони містять кальцій, калій, магній, залізо, фосфор та інші мінерали. Цей продукт багатий клітковиною, вітамінами a, b, c, d і e.
Дієтолог світлана фус вважає, що необхідно їсти плоди свіжими, а не смаженими, щоб отримати від них максимум користі. Своєю думкою вона поділилася з підписниками в «instagram».
Світлана: від теплової обробки більшість корисних властивостей зерен втрачається. Бажано купувати горіхи в шкаралупі. Очищені і упаковані в пакети, вони швидко окислюються і набувають смак прогірклого масла. Вживати їх потрібно очищеними і сирими, щоб зберегти корисні жирні кислоти і вітамін е.підсолені, а тим більше підсолоджені цукром або медом горіхи — теж не найкращий вибір.
Покращують зовнішній вигляд і омолоджують
Дієтологи і нутриціологи сходяться на думці, що щоденне вживання горіхів продовжує молодість. Наприклад, фісташки і пекан містять в собі скільки вітаміну e і антиоксидантів, що ці плоди можна сміливо віднести до категорії anti-age. А мигдаль багатий вітаміном b3, який покращує обмін речовин і підтримує здоров’я шкіри, волосся і зубів.
Крім того, горіхи виводять з організму шлаки і містять фолієву кислоту, яка потрібна для росту і розвитку кровоносної та імунної систем.
Насичують омега – 3 і покращують роботу мозку
Це поліненасичені жирні кислоти, яких потребує наш організм. Вони корисні для мозку, очей, суглобів і допомагають схуднути. Правильні жири дійсно не зашкодять фігурі, на відміну від тих, що містяться в рафінованих оліях.
Омега-3 позитивно впливають на розумову активність, тому всі горіхи сприяють хорошій роботі мозку. Але лідирує, звичайно ж, грецький. У ньому поліненасичених жирних кислот міститься більше, ніж в інших видах.
Зміцнюють імунітет і знижують ризик захворювань
Фундук перешкоджає накопиченню холестерину в крові, а мигдаль покращує зір і очищає внутрішні органи. Його навіть рекомендують їсти при астмі. Горіхи також позитивно впливають на жіночу і чоловічу статеві системи і в цілому мають виражену профілактичну властивість.
Світлана: люди, які вживають жменю горіхів в день, мають низькі ризики розвитку ішемічної хвороби серця, онкологічних хвороб. Знижується ризик передчасної смерті.
Такий ефект досягається завдяки вже не раз згаданому вітаміну е.він є відмінним засобом для профілактики хвороб серця, м’язової системи і онкологічних захворювань. А якщо ви вже зіткнулися з хворобою печінки, нирок або кишечника, то і в такому положенні багато горіхи підуть на користь.
Знімають стрес
Горіхи благотворно впливають на нервову систему. Фісташки мають тонізуючу властивість, тому вони корисні при хронічній втомі, стресі і депресії. Волоський горіх знімає напругу, а кедровий стане відмінним соратником в боротьбі з безсонням. До слова, в ньому ж міститься йод — він потрібен людям, у яких проблеми з щитовидною залозою.
Покращують і захищають шкіру
Ми говоримо не про самі горіхи, а про їх олії. В основному вони допомагають людям впоратися з шкірними проблемами в косметології.
- мигдальне масло: улавжняет шкіру і захищає від ультрафіолетового випромінювання.
- кедрова олія: усуває сухість шкіри, ламкість волосся і нігтів.
- олія волоського горіха: допомагає людям з чутливою і роздратованою шкірою.
Так чим же шкідливі горіхи?
Коли мова йде про шкоду горіхів, то потрібно розуміти, що в більшості випадків негативні ефекти викликані надмірним вживанням зерен. Чому ж їх не можна їсти кілограмами, раз вони, з одного боку, так корисні?
Занадто калорійні
У будь-якому вигляді горіхів міститься більше 550 ккал на 100 грамів. Наприклад, в фундуку — 628 ккал, в арахісі — 567, в мигдалі — 645 ккал, в волоському — 654 ккал, в кешью — 553 ккал. Ці числа явно позначаться на вазі.
Світлана: деякі люди уникають горіхів через страх зайвої ваги. Дійсно, горіхи-висококалорійний продукт. Причина цього-наявність жирів у вигляді корисних поліненасичених кислот.
Викликають алергію
Горіхи-наприклад, полюбився багатьом арахіс-можуть викликати сильну алергію у людини будь-якого віку і спровокувати псоріаз або екзему у дітей. Фундук краще не їсти людям з діабетом або діатезом, а сирим кешью легко обпектися, так як під шкаралупою знаходиться шкідлива речовина. Горіховими зернами навіть можна отруїтися.
Негативно впливають на різні органи
Волоський горіх, хоч і корисний для мозку, у великих порціях починає чинити негативний вплив на цей орган. Фундук погано впливає на судини, а мигдаль — на нирки.
Скільки горіхів потрібно їсти, щоб не нашкодити собі?
Розділяти горіхи на шкідливі і корисні не можна. Всі вони можуть зробити ваш організм здоровіше, якщо є плоди кожен день в розумній кількості. Рівно так само як і нашкодити — при надмірному споживанні.
Захисний ефект горіхів відбувається, якщо вживати їх по 20 грамів (приблизно 18 горіхів мигдалю. — прима. Ред.) в день. Це не заважає вашій фігурі і не викликає тяжкості в шлунку. А збільшення їх кількості в раціоні не тягне за собою нічого позитивного. Це стосується вживання всіх видів горіхів, а не якогось окремо.