Чим корисні горіхи для організму

12-21-2022

Ті, хто веде здоровий спосіб життя і стежить за харчуванням, напевно вже не раз чули про користь горіхів. Кажуть, вони здатні зарядити енергією, знизити ризик різних захворювань і навіть позбавити від депресії. Але в той же час цей продукт може негативно вплинути на організм. Розбираємося, чим корисні і шкідливі горіхи і скільки грамів в день потрібно їсти, щоб бути в формі і добре себе почувати. Рекомендуємо перейти за посиланням https://herbals-ua.com/ та замовити горіхи , які до вподоби саме Вам.

Позитивний вплив горіхів на організм

Якщо щодня їсти горіхи, то їх позитивні властивості не змусять себе чекати. Як же вони впливають на наш організм зовні і внутрішньо?

Насичують корисними речовинами

Горіхи-це справжнє джерело вітамінів, мікроелементів і поживних речовин. Вони містять кальцій, калій, магній, залізо, фосфор та інші мінерали. Цей продукт багатий клітковиною, вітамінами a, b, c, d і e.

Дієтолог світлана фус вважає, що необхідно їсти плоди свіжими, а не смаженими, щоб отримати від них максимум користі. Своєю думкою вона поділилася з підписниками в «instagram».

Світлана: від теплової обробки більшість корисних властивостей зерен втрачається. Бажано купувати горіхи в шкаралупі. Очищені і упаковані в пакети, вони швидко окислюються і набувають смак прогірклого масла. Вживати їх потрібно очищеними і сирими, щоб зберегти корисні жирні кислоти і вітамін е.підсолені, а тим більше підсолоджені цукром або медом горіхи — теж не найкращий вибір.

Покращують зовнішній вигляд і омолоджують

Дієтологи і нутриціологи сходяться на думці, що щоденне вживання горіхів продовжує молодість. Наприклад, фісташки і пекан містять в собі скільки вітаміну e і антиоксидантів, що ці плоди можна сміливо віднести до категорії anti-age. А мигдаль багатий вітаміном b3, який покращує обмін речовин і підтримує здоров’я шкіри, волосся і зубів.

Крім того, горіхи виводять з організму шлаки і містять фолієву кислоту, яка потрібна для росту і розвитку кровоносної та імунної систем.

Насичують омега – 3 і покращують роботу мозку

Це поліненасичені жирні кислоти, яких потребує наш організм. Вони корисні для мозку, очей, суглобів і допомагають схуднути. Правильні жири дійсно не зашкодять фігурі, на відміну від тих, що містяться в рафінованих оліях.

Омега-3 позитивно впливають на розумову активність, тому всі горіхи сприяють хорошій роботі мозку. Але лідирує, звичайно ж, грецький. У ньому поліненасичених жирних кислот міститься більше, ніж в інших видах.

Зміцнюють імунітет і знижують ризик захворювань

Фундук перешкоджає накопиченню холестерину в крові, а мигдаль покращує зір і очищає внутрішні органи. Його навіть рекомендують їсти при астмі. Горіхи також позитивно впливають на жіночу і чоловічу статеві системи і в цілому мають виражену профілактичну властивість.

Світлана: люди, які вживають жменю горіхів в день, мають низькі ризики розвитку ішемічної хвороби серця, онкологічних хвороб. Знижується ризик передчасної смерті.

Такий ефект досягається завдяки вже не раз згаданому вітаміну е.він є відмінним засобом для профілактики хвороб серця, м’язової системи і онкологічних захворювань. А якщо ви вже зіткнулися з хворобою печінки, нирок або кишечника, то і в такому положенні багато горіхи підуть на користь.

Знімають стрес

Горіхи благотворно впливають на нервову систему. Фісташки мають тонізуючу властивість, тому вони корисні при хронічній втомі, стресі і депресії. Волоський горіх знімає напругу, а кедровий стане відмінним соратником в боротьбі з безсонням. До слова, в ньому ж міститься йод — він потрібен людям, у яких проблеми з щитовидною залозою.

Покращують і захищають шкіру

Ми говоримо не про самі горіхи, а про їх олії. В основному вони допомагають людям впоратися з шкірними проблемами в косметології.

  • мигдальне масло: улавжняет шкіру і захищає від ультрафіолетового випромінювання.
  • кедрова олія: усуває сухість шкіри, ламкість волосся і нігтів.
  • олія волоського горіха: допомагає людям з чутливою і роздратованою шкірою.

Так чим же шкідливі горіхи?

Коли мова йде про шкоду горіхів, то потрібно розуміти, що в більшості випадків негативні ефекти викликані надмірним вживанням зерен. Чому ж їх не можна їсти кілограмами, раз вони, з одного боку, так корисні?

Занадто калорійні

У будь-якому вигляді горіхів міститься більше 550 ккал на 100 грамів. Наприклад, в фундуку — 628 ккал, в арахісі — 567, в мигдалі — 645 ккал, в волоському — 654 ккал, в кешью — 553 ккал. Ці числа явно позначаться на вазі.

Світлана: деякі люди уникають горіхів через страх зайвої ваги. Дійсно, горіхи-висококалорійний продукт. Причина цього-наявність жирів у вигляді корисних поліненасичених кислот.

Викликають алергію

Горіхи-наприклад, полюбився багатьом арахіс-можуть викликати сильну алергію у людини будь-якого віку і спровокувати псоріаз або екзему у дітей. Фундук краще не їсти людям з діабетом або діатезом, а сирим кешью легко обпектися, так як під шкаралупою знаходиться шкідлива речовина. Горіховими зернами навіть можна отруїтися.

Негативно впливають на різні органи

Волоський горіх, хоч і корисний для мозку, у великих порціях починає чинити негативний вплив на цей орган. Фундук погано впливає на судини, а мигдаль — на нирки.

Скільки горіхів потрібно їсти, щоб не нашкодити собі?

Розділяти горіхи на шкідливі і корисні не можна. Всі вони можуть зробити ваш організм здоровіше, якщо є плоди кожен день в розумній кількості. Рівно так само як і нашкодити — при надмірному споживанні.

Захисний ефект горіхів відбувається, якщо вживати їх по 20 грамів (приблизно 18 горіхів мигдалю. — прима. Ред.) в день. Це не заважає вашій фігурі і не викликає тяжкості в шлунку. А збільшення їх кількості в раціоні не тягне за собою нічого позитивного. Це стосується вживання всіх видів горіхів, а не якогось окремо.