Зміст
3 варіанти зберігання врожаю без льоху
Удачників часом виникає серйозна проблема: ніде зберігати урожай (в квартирі мало місця, а льоху немає). В такому випадку для коренеплодів можна використовувати досить ефективні і прості тимчасові сховища — бурти, траншеї і ями. Як це зробити? розповідають наші читачі.
1. Бурт: варіант на швидку руку
Вперше складені в купу на зберігання овочі побачила ще в дитинстві у бабусі. А коли з чоловіком купили дачу, довелося організовувати бурт самостійно: льоху у нас не було. Викопали на глибину багнета лопати дві канавки довжиною 6 м на відстані 50 см одна від одної. Вистелили гілками майданчик шириною 2 м і довжиною 4 м так, щоб канавки опинилися під гілками в центрі майбутнього бурта і виходили з-під нього з обох сторін приблизно на 1 м.на підстилку поклали спочатку картопля, зверху — буряк і морква. Вкрили урожай соломою шаром товщиною 1 м.зверху присипали землею (близько 40 см). Урожай відмінно зберігся! для їжі набирали овочі приблизно раз на місяць (намагалися це робити в відлигу).
© автор: анастасія романчик, г. Горки
Слово фахівцеві
Автор ради розповіла про спосіб влаштування наземного бурту (на поверхні ґрунту).
Такий варіант зберігання більше підходить для пізньої білокачанної капусти. А коренеплоди можуть і не перенести сувору зиму в такому вигляді. Тому краще зберігати їх в напівзаглиблених (йдуть на 30 см вниз) або заглиблених (до 1 м) буртах.
Зазвичай бурти з картоплею і буряком роблять шириною 2 м, з морквою і ріпою — 1 м, а з капустою і бруквою — до 1, 5 м.довжина споруди — не більше 10 м, а для моркви — 5 м.
В підставі заглибленого і напівзаглибленого бурту також потрібно зробити вентиляцію. Для цього можна вирити канавки і вставити в них пластикові труби для відводу повітря. Після настання стійких морозів вентиляційні труби слід заткнути дрантям або соломою. Явний плюс бурта – в простоті його створення і використання, мінус — складно стежити за станом продукції: якщо в центрі почнеться гниття, зупинити його буде неможливо.
Зберігання картоплі в буртах
watch this video on youtube
2. Універсальна яма для зберігання овочів
Картоплю зберігаю в ямах. Викопую на самому захищеному від вітру і піднятому місці котлован глибиною близько 1 м і шириною 2 м, дно і стіни стелю ялиновими лапками. Укладаю картопля на 2/3 глибини ями шарами, пересипаючи кожен 5-6 см сухого піску. Зверху укладаю 50 см соломи, притискаю її жердинами і присипаю землею. Урожай відмінно зберігається!
Слово фахівцеві
В цілому механізм зберігання картоплі в ямах описаний вірно, проте є нюанс. Відразу після того, як опустили картоплю в яму і поклали солому, її потрібно присипати шаром грунту в 10-15 см.а з настанням заморозків довести товщину цього шару до 40 см (на півдні) або 80 см (в північних регіонах). Земляне укриття повинно заходити за краї ями приблизно на 1 м.
Овочева яма своїми руками
watch this video on youtube
3. Траншея для картоплі своїми руками
Бабуся завжди зберігала овочі в траншеях, а маленький льох під будинком використовувала для бочок з соліннями і баночок з закатками.
З часом і батьки стали складати всі коренеплоди і картопля в траншею шириною і глибиною близько 1 м, довжиною 7-8 м.
На торцевих стінках викопують канавки, з’єднані між собою основною канавкою в центрі траншеї. Закривають ці вентиляційні поглиблення металевою сіткою. Щоб вентиляцію не задувало снігом, нарощують зверху по шматку металевої труби довжиною близько 60 см.
Завантажують в траншею овочі до рівня грунту. Потім прикривають ялиновими лапками так, щоб вони виходили за краї траншеї мінімум на 1 м.зверху накидають 1-1, 5 м опалого листя і присипають землею, щоб не розлетілися.
© автор: оксана заярнюк
Слово фахівцеві
Пристрій траншеї для коренеплодів описано вірно, а для інших овочів в такому сховищі бажано організувати з жердин і великих гілок друге дно. Якщо ж траншею роблять для капусти, дно і стінки додатково потрібно вистелити ялиновими лапками.
Мінус цього сховища-швидке поширення гнилей, тому чим менше траншея, тим краще.