Самогон на хріні: рецепти на 1 і 3 літри, як настояти, користь і шкода

0
165

0 самогон на хріні: рецепти на 1 і 3 літри, як настояти, користь і шкода

Вміст

  • 1 корисні властивості настоянки хрону на самогоні
  • 2 тонкощі приготування
  • 3 як робити хріновуху на самогоні
    • 3.1 класична хреновуха на самогоні з медом
    • 3.2 рецепт хріновухи на самогоні з імбиром і медом
    • 3.3 настоянка хрону на самогоні з часником
    • 3.4 хріновуха зі спеціями
    • 3.5 як зробити хріновуху з самогону з гірчицею
    • 3.6 хріновуха з кропом
    • 3.7 шарувата хріновина
  • 4 як приймати настоянку хріну на самогоні
  • 5 поради бувалих
  • 6 висновок

Рецепти хріновухи з самогону включають в себе різні компоненти, при цьому класичний варіант – це сам хрін, спиртне і мед. Під час приготування дуже важливо врахувати пропорції, а також терміни витримки. Не варто перетримувати настоянку-інакше вона вийде занадто гіркою.

Корисні властивості настоянки хрону на самогоні

У помірних кількостях настоянка з хрону приносить організму певну користь, оскільки місти в складі:

  • вітамін с;
  • флавоноїди;
  • мінеральні речовини;
  • клітковину;
  • золу.

Напій покращує травлення, попереджає появу тяжкості в животі, зміцнює імунітет, а також стимулює апетит. Хріновуха на самогоні корисна і для здоров’я чоловіків, оскільки підвищує фізичну витривалість. У складі присутні і антиоксиданти. Вони захищають клітини від руйнування і попереджають передчасне старіння, що особливо важливо для жінок.

Настоянку з хрону на самогоні використовують для лікування різних хвороб. Наприклад, для виведення каменів з жовчного міхура приймають по столовій ложці 3 рази на день за півгодини до їди. Щоб попередити розвиток онкологічних хвороб, випивають по чайній ложці один раз в день перед трапезою.

Використовують настоянку на хроні і зовнішньо. Її застосовують в компресах для суглобів. Пов’язку досить потримати протягом півгодини, і больові відчуття пройдуть або значно ослабнуть.

Тонкощі приготування

Для приготування настоянки потрібно мінімум компонентів – це хрін, самогон і мед. По суті, їх досить змішати і готувати напій кілька днів. Але у цього процесу є свої тонкощі і особливості, наприклад:

  1. важливо дотримуватися пропорцію. У класичному варіанті на кожен літр алкоголю (самогон, горілка) беруть 100 г кореневища хрону. Визначити кількість можна на око, але якщо впевненості немає, рекомендують використовувати кухонні ваги.
  2. у більшості випадків роблять швидку хріновуху на самогоні – для приготування досить 7-8 днів. Не варто думати, що чим більше наполягати, тим багатший смак. При тривалому витримуванні напій буде сильно гірчити. Тому важливо вчасно процідити і провести дегустацію через тиждень.
  3. у ряді рецептів наполягати рекомендують в теплому місці, в інших – в холодильнику. Принципової різниці немає. Але для більш глибокого смаку і аромату спочатку можна дати постояти в теплі, а потім перенести в холод, наприклад, на балкон.
  4. для поліпшення смаку до напою додають імбир, часник, лимон, корицю, листя смородини, шавлії та інші цікаві доповнення. Це цілком хороша ідея, але зі спеціями головне не переборщити, щоб смак був гармонійним і ненав’язливим.

Як робити хріновуху на самогоні

Є кілька рецептів приготування самогону з хріном. У всіх випадках напій роблять досить швидко. Його не варто перетримувати, щоб не зіпсувати смак.

Першу дегустацію рекомендують провести вже через кілька днів, щоб оцінити, чи варто наполягати далі чи ні

Основні варіанти приготування за класичним рецептом і з різними доповненнями описані нижче.

Класична хріновуха на самогоні з медом

Класичний рецепт хріновухи на самогоні на 3 літри можна відтворити, взявши такі інгредієнти:

  • хрін – 300 г;
  • алкоголь – 3 л;
  • мед будь – якого сорту-6 ст. Л.

Послідовність дій:

  1. очистити кореневища і порізати невеликими однаковими шматочками.
  2. покласти в ємність і залити самогоном.
  3. поставити в темне, прохолодне місце рівно на сім днів.
  4. періодично збовтувати.
  5. через тиждень процідити і додати мед.
  6. дати постояти ще добу.
  7. потім провести повторне проціджування через дрібне сито або марлю.
  8. перелити в іншу ємність, закрити кришкою і поставити в холодильник.

Увага! на виході настоянка повинна бути прозорою, без суспензії і осаду.

Забарвлення спиртного золотиста по всьому об’єму

Рецепт хріновухи на самогоні з імбиром і медом

У домашніх умовах настоянку хрону на самогоні можна приготувати і з імбиром. Він надає цікавий смаковий відтінок і аромат. Корінь корисний для профілактики інфекційних хвороб, в тому числі застуди. Щоб зробити смачну хріновуху, необхідно взяти такі продукти:

  • самогон – 2 л;
  • коріння хрону – 200 г;
  • кореневище імбиру – 100 г;
  • мед – 3 ст. Л.;
  • кориця – 0,5 ч. Л.;
  • гвоздика – 4-5 шт.

Рецепт складається з таких кроків:

  1. очистити кореневища хрону і порізати соломкою.
  2. корінь імбиру натерти на тертці.
  3. укласти обидва коренеплоду в скляну ємність і залити алкоголем.
  4. додати гвоздику і корицю.
  5. дати постояти в холодильнику протягом семи днів.
  6. періодично збовтувати.
  7. через тиждень процідити і додати мед.
  8. дати постояти ще добу і спробувати.
  9. процідити, перелити в іншу ємність і прибрати в холодильник.

Коріння хрону краще нарізати ножем

Рада! якщо меду немає, можна використовувати палений цукор. Він додасть напою не тільки солодкий смак, але і характерний колір.

Настоянка хрону на самогоні з часником

Приготувати хріновуху з самогону можна і з часником

Вийде напій, який напевно сподобається любителям гострого. На цей раз знадобляться такі інгредієнти:

  • хрін – 100 г;
  • самогон – 1 л;
  • часник – 6 зубків;
  • селера – 1 стебло;
  • кориця паличка – 1 шт.;
  • чорний перець горошком – 4 шт.;
  • мед – 2 ст. Л.;
  • цедра лимона – 1 шт.

Послідовність дій:

  1. очистити кореневища і порізати дрібними кубиками.
  2. точно також нарізати стебло селери.
  3. розрізати кожен зубчик часнику на 4-5 частин.
  4. змішати всі компоненти і залити самогоном (1 л).
  5. закрити кришкою, поставити на тиждень в холодильник.
  6. періодично струшувати.
  7. через тиждень процідити, продегустувати.
  8. перелити в інші ємності і відправити на зберігання.

Хріновуха зі спеціями

Самогон на корені хрону можна зробити і зі спеціями.

Святковий напій виходить дуже ароматним, з багатогранними відтінками

Для приготування беруть такі компоненти:

  • самогон – 3 л;
  • хрін – 300 г;
  • цедра лимона – 1 шт.;
  • кориця мелена – 0,5 ч. Л.;
  • імбир порошок – 0,5 ч. Л.;
  • мускатний горіх – щіпка;
  • мед – 2 ст. Л.;
  • гвоздика – 10 шт.

Алгоритм приготування:

  1. отримують цедру лимона, готують інші інгредієнти.
  2. з’єднують всі разом (в тому числі мед).
  3. заливають алкоголем і відправляють на зберігання в холодильник на п’ять діб.
  4. проціджують і залишають постояти ще 2-3 дні.
  5. проводять дегустацію.

Увага! напій зберігають в холодильнику.

Як зробити хріновуху з самогону з гірчицею

Гірчиця надає не тільки гоструватий присмак, але і пікантний аромат. Для приготування настоянки беруть такі продукти:

  • самогон – 1 л;
  • хрін – 100 г;
  • сік лимона свіжий – 4 ст. Л.;
  • гірчиця зернова – 2 ч. Л.;
  • мед – 2 ст. Л.

Для приготування настоянки рекомендують взяти зернову гірчицю

Інструкція така:

  1. отримати сік лимона. Змішати його з медом і гірчицею.
  2. почистити кореневище, дрібно нарізати або натерти на крупній тертці.
  3. змішати всі компоненти.
  4. залити алкоголем і дати постояти в темному, теплому місці три доби.
  5. процідити, спробувати і закупорити.
  6. прибрати на зберігання в холодильник.

Хріновуха з кропом

Настоянка з кропом володіє особливим смаком і ароматом і може зацікавити справжніх гурманів

Для приготування знадобляться такі продукти:

  • кореневища – 100 г;
  • алкоголь – 1 л;
  • насіння кропу – 100-150 г;
  • мед-2 ст. Л.

Технологія приготування:

  1. почистити коріння, подрібнити на крупній тертці.
  2. додати насіння кропу.
  3. залити алкоголем.
  4. дати постояти в холодильнику тиждень.
  5. процідити і додати мед.
  6. через день знову процідити і продегустувати.
  7. закупорити кришкою і відправити на зберігання.

Шарувата хріновіна

Цей напій доведеться готувати досить довго. Але зусилля будуть не марні. Смак і аромат хріновухи оцінять всі гості. Знадобляться такі інгредієнти:

  • алкоголь-2,25 л;
  • лимонний сік – 2 ст. Л. Або цедра половини цитруса;
  • кореневища – 200 г;
  • мед – 2 ст. Л.;
  • перець-5 горошин (можна змішати запашний і чорний);
  • гвоздика бутони-5 шт.;
  • ваніль – невелика щіпка;
  • кориця – 1 г.

Алгоритм дій наступний:

  1. змішати всі спеції, залити їх 500 мл алкоголю.
  2. настояти добу в темному, теплому місці і злити в ємність, процідивши.
  3. додати 750 мл напою до процідженої частини.
  4. настояти дві доби, процідити. Додати настій до першого обсяг 500 мл.
  5. макуха заливають третьою порцією (1 л) і настоюють ще чотири дні.
  6. настоянку змішують з першими двома порціями.
  7. тепер потрібно додати рідкі інгредієнти-мед і сік лимона.
  8. ретельно перемішати і дати постояти дві доби в теплому і темному місці.
  9. процідити і витримати в холодильнику або на балконі кілька днів.

Завдяки такому підходу вдається зробити хріновуху з глибоким і пекучим смаком.

Спиртне прикрасить застілля незвичайним видом і ароматом

Як приймати настоянку хрону на самогоні

Напій з хрону бажано робити алкогольним. Оскільки він міцний, його часто п’ють залпом. Але можна і повільно цідити, щоб відчути смак і аромат. Подавати хріновуху можна до м’ясних страв, картоплі та інших калорійних продуктів.

Міцний напій необхідно обов’язково супроводжувати хорошою закускою

Спиртне варто вживати виключно на повний шлунок, ретельно закушуючи їжею. Можна прийняти і напередодні застілля-всього 50 г здатні стимулювати апетит. Щоб зберегти хороше самопочуття, за один вечір рекомендують вживати не більше 150 мл хріновухи.

Поради бувалих

Приготувати настоянку з хрону не так важко, але іноді виходить не такий результат, як очікувалося. Щоб напій був смачним і максимально корисним, а також красивим на вигляд, рекомендують дотримуватися деяких порад:

  1. для приготування обов’язково вибрати тільки свіжий, зрілий хрін без пошкоджень і ознак цвілі. Викопувати його краще у вересні.
  2. дуже часто ведуться суперечки про те, чи варто натирати кореневище хрону або просто дрібно порізати ножем. Останній варіант більш трудомісткий, але саме його рекомендують любителі з досвідом. Якщо задіяти тертку, напій може вийти каламутним, хоча на смаку це не відіб’ється. Що стосується м’ясорубки або блендера, від такого способу слід відразу відмовитися.
  3. якщо немає кореневища, а тільки листя хрону, їх теж можна використовувати для приготування напою. Щоб зробити смачну настоянку з хрону на самогоні, беруть п’ять великих листя на 1 л рідини. Їх миють, видаляють грубі черешки і ретельно подрібнюють. В іншому рецепт такий же: наполягають 6-7 днів в холодильнику і додають мед для поліпшення смаку.
  4. фахівці рекомендують поставити кілька експериментів, щоб досвідченим шляхом намацати «найправильніший» рецепт. Всі інгредієнти варто відміряти на вагах, оскільки головне завдання-визначити оптимальне співвідношення.

Висновок

Рецепти хріновухи з самогону досить прості і цілком доступні новачкам. Якщо дотримуватися термінів і пропорції, напій вийде гармонійним за смаком і багатим по аромату. Щоб знайти відповідний рецепт, бажано поекспериментувати з різними варіантами і продегустувати кілька напоїв.