Як правильно чистити хрін в домашніх умовах

0
112

Швидко почистити хрін можна різними інструментами. Підійде ніж з дуже гострим і міцним лезом, а також зубна щітка, металева мочалка і навіть звичайна дрібна терка. Також можна використовувати мийку, що подає струмінь води під звичайним напором. При цьому досвідчені господині попередньо рекомендують вимочувати коріння хрону в воді. Чим довше зробити це, тим простіше буде чистити.

Чи потрібно чистити хрін від шкірки

Для приготування страв і заготовок використовують в основному великі коренеплоди хрону у віці 2-3 років. Ідеально, якщо їх довжина буде 30-50 см, а діаметр – від 3 до 6 см (викопувати краще у вересні). Такі кореневища мають досить грубу шкірку, яка на смак занадто жорстка і неприємна.

Тому чистити хрін в більшості випадків обов’язково. Хоча молоді корінці покриті дуже м’якою шкіркою. Її чистити не потрібно – навпаки, краще залишити, оскільки вона містить багато поживних і корисних речовин.

порада! правильно очистити хрін неважко. Але щоб він не втратив корисних властивостей, до готування слід приступити відразу. Якщо це неможливо, коренеплоди кладуть в холодну воду і додають кубики льоду. Завдяки цьому коріння збережуть смак і цінні вітаміни, а також мінерали.

З приводу того, замочувати чи хрін є дві протилежних точки зору. З одного боку, кореневища можна укласти на 1-2 години в прохолодну воду. Тоді значна частина бруду зійде сама, і чистити коріння можна буде легше. Це дійсно допомагає, особливо якщо забруднення сильні. До того ж замочування сприяє розм’якшенню шкірки, в тканині якої вбирається волога. Якщо є час, краще залишити у воді на ніч.

З іншого боку, хрін легко очистити і без замочування. Якщо немає можливості, укладати його в воду необов’язково. Можна промити під проточною водою і відразу почати чистити.

Варто мати на увазі, що коренеплоди віддають в повітря велику кількість їдких речовин. В цьому плані особливо небезпечний хрін, викопаний у вересні. Чистити його слід особливо акуратно. Рекомендують надіти маску і окуляри. Якщо подрібнювати в м’ясорубці, на неї попередньо натягують щільний пакет.

Як швидко очистити корінь хрону від шкірки

Правильно почистити корінь хрону можна різними способами. Робота вимагає ретельності і акуратності, але в цілому її виконують досить швидко. Щоб максимально спростити її, діяти слід так:

  1. перш ніж чистити, ретельно промити кореневища під проточною водою.
  2. якщо є час, вимочити протягом 5-10 годин у холодній воді. Можна залишити навіть на кілька днів – буде тільки краще.
  3. щоб простіше було чистити, після вимочування кореневища хрону кладуть в морозилку на 1,5-2 години. Шкірочка примерзне, і тоді прибирати її буде дуже зручно. Це також запобігає рясне виділення в повітря їдких речовин.

Попередньо кореневища рекомендують потримати у воді кілька годин або днів

Очищення ножем

Навіть якщо в будинку немає спеціальних інструментів і обладнання, чистити коренеплоди можна за допомогою звичайного ножа з гострим і зручним (досить великим, негнучким) лезом. Попередньо його варто ще раз наточити, оскільки поверхня коренеплоду нерівномірна, і лезо повинно бути практично ідеальним.

Щоб правильно чистити кореневища, їх промивають, якщо є час – готують за описаною схемою і потім приступають до роботи. Підсушують на рушник, наголошують корінь в стіл або тримають в руках і зрізають гострим лезом ножа.

Овощечисткой

Очистити хрін для хріновіни та інших страв можна і за допомогою звичайної овощечистки, яку ще називають економкою. Коренеплоди тримають в одній руці, а другий проводять по поверхні з невеликим натисканням. Діяти потрібно акуратно і неквапливо, щоб інструмент не зіскакував з кореня. Такий спосіб дозволяє акуратно чистити шкірку, в тому числі тонку (з молодих коренів).

Зубною щіткою

Чистити коріння можна і зубною щіткою за умови, що вона жорстка (м’які і навіть напівжорсткі працюють помітно гірше). Попередньо коренеплоди готують, потім укладають в раковину, відкривають кран (невелика струмінь) і приступають до очищення. Для цього щіткою проводять уздовж по кореневищу, натискаючи і стежачи за тим, щоб шкірка ефективно віддалялася.

Металевою теркою або губкою

Якщо потрібно чистити хрін швидко і просто, можна взяти металеву губку (для посуду) або дрібну тертку. Працювати потрібно акуратно, щоб не порізати пальці. Діють точно так же, як у випадку з зубною щіткою – відкривають кран і приступають до очищення.

Мийкою високого тиску

Ще один спосіб дійсно швидко почистити хрін для хріновіни та інших страв – за допомогою мийки, в якій вода подається з великим напором. Для цього можна використовувати, наприклад, пристрій «керхер». Мийка добре змиває бруд і дозволяє видалити шкірку. Цей метод ефективний, якщо потрібно обробити великі обсяги хрону. Ще один плюс-завдяки мийці вдається уникнути попадання в повітря великих кількостей їдких речовин, дратівливих очі.

Почистити кореневища можна за допомогою мийки високого тиску

Послідовність дій така:

  1. підготувати коренеплоди.
  2. укласти їх в сітку (мішок).
  3. включити натиск і направляти струмінь на корені протягом декількох хвилин.
  4. призупинити процес, подивитися, наскільки добре вдалося почистити.
  5. при необхідності включити струмінь ще на кілька хвилин і повторити процедуру.

Наочно процес чищення показаний на відео.

Як почистити хрін без сліз

Щоб чистити коріння безпечно для очей, можна скористатися такими порадами:

  • одягти окуляри (краще для плавання, вони герметичні);
  • обов’язково застосовувати маску, щоб не допустити вдихання їдких парів через ніс і рот;
  • використовувати щільний пакет.

Прийом з пакетом універсальний. Його використовують як для очищення, так і для подрібнення хрону. Його можна надіти на тертку зверху і потім очищати коріння. Або натягнути на м’ясорубку і приступити до подрібнення.

Чим відмити руки після очищення корінців

Чистити хрін потрібно акуратно, причому відразу після закінчення роботи важливо ретельно промити руки. Роблять це для того, щоб усунути їдкі речовини і занадто насичений запах.

Діяти потрібно так:

  1. змити залишки під проточною водою (вони потраплять на сіточку, з якої потрібно відразу струсити тверді фрагменти у відро або в щільний пакет, якщо їх багато.
  2. вимити руки з милом.
  3. заздалегідь почистити лимон, взяти шкірку і натерти нею пальці, потримати 2-3 хвилини.
  4. чистити руки досить просто-після лимона їх просто промивають теплою водою з милом.

Замість лимона кисті можна потримати в гарячому розчині теплого мила, попаривши 10-15 хвилин. Потім їх промивають під водою і змащують живильним кремом, щоб запобігти сухості або подразнення шкіри.

Протерти руки можна часточкою лимона

Швидко почистити хрін можна звичайними способами, без спеціального обладнання. При цьому працювати слід акуратно, оскільки поверхня зморшкувата, і інструмент може періодично зісковзувати. До того ж коріння дають занадто багато їдких речовин. Під час роботи рекомендують використовувати засоби захисту – респіратор, маску і щільний пакет. Після очищення важливо ретельно промити руки, виключивши на деякий час контакт з очима та іншими слизовими поверхнями.