Як заморожувати пекінську капусту, потрібно знати кожній господині, що цінує заготовки. Такий спосіб збереження продукту має свої переваги і недоліки, тому, щоб отримати максимальну користь від овоча, потрібно знати нюанси процедури.
Зміст
Заморожують чи пекінську капусту
Раніше вважалося, що даний овоч не можна піддавати обробці низькими температурами. Але з появою великої кількості рецептів з пекінської капусти заморозка стала актуальним метод збереження качана на зиму. Для господинь даний метод популярний ще й тому, що дозволяє заощадити бюджет: взимку ціна овоча різко зростає.
Слід враховувати, що грамотна заморозка дозволяє зберегти цінні вітаміни і мікроелементи в продукті. Під впливом низьких температур унікальні властивості пекінської капусти проявляються наступним чином:
- виведення з кишечника людини надлишок слизу і неперетравлених харчових залишків;
- нормалізація роботи системи згортання;
- поліпшення нічного зору завдяки наявності в листі вітаміну к і ретинолу;
- зміцнення кісткової системи;
- усунення порушень роботи травного тракту;
- допомога при депресивних станах;
- усунення головних болів.
Часте вживання пекінської капусти сприятиме і схудненню. Жінки відзначають поліпшення стану волосся і нігтів, зубної емалі.
Всі властивості пекінської капусти після заморозки зберігаються, якщо проводити всі маніпуляції з овочем правильно.
Вибір капусти
При покупці вилка слід приділити увагу його зовнішньому вигляду. Для заморозки потрібні зрілі щільні качани, які не мають ознак хвороби і пошкоджень. На листках відсутня цвіль і слиз, вони повинні бути ніжно-зеленуватого забарвлення, щільні, приємні на дотик. Усередині качана є жовтуватий колір.
Якщо враховувати сортові особливості, то для заморозки підходять середньо – або пізньостиглі види.
У пекінської капусти раннього терміну дозрівання дуже ніжна структура листя і короткий період вегетації, тому свіжість продукту не можна зберегти більше тижня. В результаті заморозки багаті вологою волокна розм’якшуються, втрачають зовнішній вигляд і смак.
Єдино можливий спосіб тривалого зберігання пекінської ранньостиглої капусти-це консервація
Щоб відрізнити пізні сорти дозрівання, їх досить оглянути. Вони мають щільну головку, добре переносять транспортування і відмінно зберігаються. У більшості регіонів їх починають зрізати в серпні-жовтні, тому і заморозку рекомендується відкласти саме на цей період.
Всього зареєстровано більше 50 сортів, які можуть довго зберігатися:
- бірюза і мохіто (до чотирьох місяців);
- помаранчеве сонце і ніка (до трьох місяців);
- весняна красуня, ніжність, таранко, міс китаю, шанхай і філіппок (всього кілька тижнів).
Підготовка капусти для заморозки
Цей етап є обов’язковим. Качан потрібно рівно зрізати і обірвати зовнішні листові пластини. Якщо після закінчення процедури з’ясувалося, що залишилися довгі качани, їх видалити, так як вони непридатні в їжу і не підлягають заморожуванню.
Важливо! якщо роботи проводяться у великих обсягах, то потрібно оновити зрізи будинку ще раз. Під впливом світла і кисню волокна будуть окислюватися, і такий овоч не підлягає заморожуванню.
Зібрані заготовки потрібно добре промити, ретельно переглядаючи листя. У них дуже люблять селитися дрібні комахи, які зіпсують смак пекінської капусти при заморожуванні.
Маленькі чорні точки – це вірусна мозаїка, при її появі овоч не підлягає збору для зберігання на зиму
Останній етап роботи з пекінською капустою-це замочування листя. Для цього потрібно розчинити в 3 л чистої води 5 ч. Л. Кухонної солі. Дана процедура дозволяє ліквідувати личинок при їх наявності. А щоб вилки не спливали, їх потрібно накрити кришкою або тарілкою. Через 20-30 хвилин воду злити, качани скласти в друшляк.
Як правильно заморозити пекінську капусту на зиму
Вибір методу залежить від уподобань господині і підсумкової мети. Для більшості жінок важливий такий критерій, як швидкість і мінімум зусиль. Але потрібно враховувати, що від способу заморозки буде залежати зовнішній вигляд готового блюда.
Цей метод один з менш трудомістких. Качан потрібно вимочити в підсоленій воді цілком, попередньо відокремивши зовнішні листя. Потім овоч вийняти, залишити на рушник підсушуватися. Для заморозки скласти пекінську капусту в поліетиленовий пакет або пластмасовий контейнер. Перенести заготовки в морозильну камеру і залишити там на добу.
Ідеальний варіант упаковки пекінської капусти перед заморожуванням-це харчова плівка
Нарізану соломкою
Даний метод має ряд переваг:
- кінцевий продукт можна запікати, тушкувати або варити;
- овоч можна компактно зберігати в морозилці;
- під час нарізки є можливість переглянути листя на наявність комах або ознак хвороби.
Для заморозки соломкою пекінську капусту слід нашаткувати. Потім є кілька варіантів зберігання: подрібнений овоч скласти в пакет і відправити в морозилку. Але слід враховувати, що соломка буде єдиним монолітом, і використовувати її можна буде тільки для варіння або гасіння.
Другий варіант-це заморозка соломки на дошці. Таким чином, нарізані листя не злипаються, їх можна буде додавати у вигляді начинки в пироги, смажити, запікати.
Гарантія хорошого результату при заморожуванні соломкою – це гострий ніж і відсутність вологи при нарізці, а також розсудливий обсяг порцій
Для голубців
Запасливі господині використовують даний метод для економії часу при готуванні взимку. Перед заморожуванням качан капусти розібрати на листя, а потім обдати їх окропом, щоб вони пом’якшилися. Заготовки скласти порційно в пакет. Після того як пекінська капуста відтане, її можна буде легко зігнути, щоб загорнути в неї начинку.
Терміни та умови зберігання
Максимальна кількість поживних речовин зберігається в правильно замороженому овочі. У морозильній камері температура повинна бути -18 °с.не рекомендується розміщувати пекінську капусту поруч з рибою або з іншими продуктами, що володіють вираженими специфічними ароматами.
Оптимальний термін зберігання овоча становить 6-9 місяців
Як правильно розморозити
Вибір методу залежить від подальшого приготування пекінської капусти, яку піддали заморожуванню. Якщо в планах салат або голубці, то контейнер з листям потрібно витягнути з морозилки і поставити в холодильник, де залишити її на добу. Після закінчення часу воду з ємності злити, а пекінську капусту використовувати за призначенням.
Важливо! не можна використовувати мікрохвильову піч для розморожування пекінської капусти. Різке температурний вплив призведе до часткової втрати корисних речовин в овочі.
Ще один варіант – це розморожування при кімнатній температурі. Але потрібно враховувати, що зовнішній вигляд і смак такого продукту змінюється. Також для супів і смаження можна просто не розморожувати пекінську капусту, а відразу піддати її термічній обробці.
Висновок
Щоб заморожувати пекінську капусту, не потрібно володіти незвичайними навичками. Господині знадобляться друшляк, ніж, обробна дошка, вода і морозильна камера. Вибір методу заморозки залежить від особистих переваг. А щоб заготовка не втратила вигляду і смаку, її потрібно грамотно використовувати.